Det har nå gått nesten 10 år siden den første iPhone-en ble lansert. Husker du hvilken størrelse skjermen hadde? 3,5”! Forskjellen fra denne og dagens skjermer på rundt 5” i gjennomsnitt er enorm – men restriksjonene av en liten skjerm i forhold til en PC-skjerm er fremdeles merkbare.

Vi forventer ikke at du husker nøyaktig for frustrerende det var å bruke en mobil nettleser før mobilversjon
er av nettsider var utbredt og forventet, men det er sannsynlig at du fremdeles møter på en side i ny og ne street girl smartphonesom tvinger deg til å gå inn i desktop-modus for å bruke nettsiden. Design av sider som fungerer optimalt på mobiltelefoner og nettbrett, kalt responsiv design, har blitt en egen kunstform i seg selv. Og enkel tilgang til responsiv design er en del av grunnen til WordPress vanvittige suksess de siste årene. Blant de mest vanlige nettsidene er en av fem laget i WordPress i dag.

For å komme bort fra vanskelighetene med å lage gode mobile versjoner av nettsider hvor det er viktig å ha oversikt, er en app en god idé. Dersom en side har mye informasjon, som Amazon, Rabble og til en viss grad mange nettnyhetssider, gir en tilpasset app brukerne bedre brukervennlighet, samtidig som utvikleren kan fortsette å optimalisere appen på en enkel måte, gjennom operativsystemets økosystem (iOS’ App Store og Googles Play Store). Rabble er en fullstendig plattform for rabatter og kampanjer på nettet, men i appen kan man bruke søkefunksjoner og annet enklere enn på den faktiske nettsiden.

Bruken av apper som alternativ til mobile versjoner av nettsider har vært diskutert lenge. Med HTML5 fikk utviklere tilgang til mye ny funksjonalitet som gjør at grunnlaget for å ha en app har blitt litt vel tynt for mange brukere. Skal man virkelig forvente at brukerne gidder å laste ned en app når nettsiden fungerer på samme måte? Enn så lenge er det for det meste eksemplene nevnt ovenfor – nettsider som har en reell funksjon og ikke kun er en side man ser på – som nyter godt av designmulighetene som kommer fra apper.