Det vanskeligste med å begynne på et nytt prosjekt dukker ofte opp etter at du har slitt i lange uker med planlegging og budsjettering – nemlig finansieringen. I et nytt enkeltmannsforetak uten kredittverdighet kan det være så godt som umulig å få gunstige bedriftslån, og for mange små foretak er prosjekter gjerne i en skala som gjør det kronglete å søke finansiering på andre måter. Enten du er en ung person som vil teste vannet som gründer eller du vil bare prøve noe nytt på egenhånd – det er få drømmer som er gratis.

Innovasjon Norge

En god mulighet er Innovasjon Norge: Hvert år får de mest interessante foretakene støtte fra dette statlige særselskapet. For mindre foretak kan det gjerne være vanskelig å vinne fram i denne ordningen, men du burde allikevel ta deg en tur innom og se for å heve kompetansen din, og finne flere idéer til kreativ finansiering. Og, hvem vet? Om du sitter på en god idé så skader det ikke å søke der du kan.

Kan forbrukslån være løsningen?

En ting mange prosjekter for enkeltmannsforetak har til felles er korte tidsrom. Kanskje du må bestille varene du vil videreselge raskt, eller produktet du vil utvikle må ha en prototype innen slutten av uka. Da kan forbrukslån gjerne være en god løsning. Tjenester som Centum lar deg kalkulere omkostningene av et slikt lån enkelt og greit så du kan legge det til i budsjettet med en gang. Forbrukslån er ikke uten risiko, derimot, så uansett hvilken tjeneste du benytter deg av burde du se over Finanstilsynets retningslinjer før du eventuelt tar opp et slikt lån.

Det beste er selvfølgelig om du har planlagt lenge nok til å kunne finansiere prosjektet ditt med dine egne sparepenger. Kanskje har du noen verdier liggende, i form av ting du ikke trenger? En ekstra bil, motorsykkelen du ikke lengre har tid til, sportsutstyr eller lignende. Er det snakk om å realisere et prosjekt i ikke altfor stor skala, kan du bli overrasket over hvor mye du kan spare opp ved å rydde opp litt hjemme.